İşçinin Sağlığı ve Beslenme Çalıştayı Gerçekleşti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Beslenme Çalışma Grubu, İşçinin Sağlığı ve Beslenme konulu çalıştay gerçekleştirdi.

 

İşyerlerinde ve yaşam alanlarında yeterli sağlıklı ve dengeli beslenme üzerine örgütlenme biçimleri ve deneyimler paylaşıldı. Çalıştay’da sendikamızın genel başkanı Musa Servi bir konuşma yaparak işyerinde işçinin beslenmesi ve örgütlü işyerlerinde yaşanan sorunlarına çözüm yöntemleri konusunda bilgi verdi.

 

İki bölüm halinde gerçekleşen çalıştayda Moderatörlüğünü İSİGM Beslenme Çalışma Grubu'ndan Gökhan Turan'ın yaptığı "Temiz ve Sağlıklı Gıda Nasıl Üretilir, Denetim Nasıl Yapılır?" konusunu Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, ve Devrek Güneşi Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal işledi.

 

Moderatörlüğünü İSİGM Beslenme Çalışma Grubu'ndan Çetin Durukanoğlu'nun yaptığı ikinci bölümde "İşyeri ve Yaşam Alanında Beslenme" konusunu ise Bosch Çalışanları Tüketim Kooperatifi Başkanı İsmail Kaya ve sendikamızın İşyeri Temsilcisi Burkay Orda deneyimlerini paylaştı.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık, sağlıklı beslenmenin olabilmesi için sağlıklı üretimin gerekli olduğunu söyleyerek sunuma başladı.

 

Atalık, tarımsal üretim politikalarına değinerek, tarımsal üretime ayrılan bütçenin yeterli olmadığını Avrupa'daki tarıma bütçe desteğinin %40 olduğunu Türkiye’de ise %2 civarında olduğunu aktardı. Emperyalist politikalar nedeniyle bir tarım ülkesiyken bir çok tarım ürününün ithal edildiğini ithalat ürünlerin de pahalı olduğunu çünkü döviz ve gümrük vergilerinin fiyatları etkilediğini belirtti. Tarımda makineleşme ve teknik olanakları da değerlendiren Atalık, alt yapı, sulama yatırımları, üretim sürecindeki yanlış uygulamalara da örnekler verdi.

 

Devrek Güneşi Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal ise üretim kooperatifi deneyimini aktardı. Doğal tahıl ürünleri imece usulü ürettiklerini, 9 yıl önce faaliyete başladıklarını 6 yıldır üretim yaparak satışa sunduklarını belirtti. Uysal, tüm ortakların birlikte çalışarak doğal gübre, yerli tohum kullanarak üretim yaptıklarını, sebze türlerini de üretmeye çalışacaklarını söyledi

 

İşyeri ve Yaşam Alanında Beslenme konusunda ilk sözü Bosch Çalışanları Tüketim Kooperatifi Başkanı İsmail Kaya aldı. Bursa'da 10 bin kişinin çalıştığı Bosch fabrikası işçilerinin üyesi olduğu kooperatif deneyimini aktardı. Üretim toplumundan tüketim toplumu haline geldiğini sosyal ilişkilerin azaldığını ifade eden Kaya kooperatifin bir sosyalleşmeyi de sağladığını vurduladı.

 

Tüketim kooperatifi olarak işçilere temel tüketim maddelerini nitelikli ve uygun fiyatlı sağlamaya çalıştıklarını aktaran Kaya üretim kooperatifleriyle iletişime geçmeye çalıştıklarını fakat her zaman nitelikli, doğal ve uygun fiyatlı ürün sunabilen çok az üretim kooperatifi olduğunu söyledi.

 

Sendikamızın İşyeri Temsilcisi Burkay Orda ise deri sanayinin Kazlıçeşme'de olduğu süreçteki beslenme sorunlarını anımsattı. Bugün de örgütlü olmayan işyerlerinde yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmenin mümkün olmadığını çalıştığı işyerlerinden örnek vererek anlattı.

 

Orda, iş yerlerinde verilen yemeği denetleyebildiklerini, yemekle ilgili sorun yaşadıklarında yemek temin edilecek yeri belirleyebildiklerini belirtti. İşçilerin örgütlü davranmaları halinde bir çok sorunu çözebileceğini vurgulayan Orda, sendikalı işçilerin TİS'ler sayesinde yemek haklarını kullanabildiklerini ve yemeğin niteliğinin denetlenebilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

 

Çalıştayın son bölümünde yapılan forumda katılımcılar söz alarak görüşlerini ifade etti.


Foto Galeri
Yorumlar
Bu Bölüme Henüz Yorum Yapılmamıştır.

SENDİKALI OL GÜÇLÜ OL!